Здравословен живот

Шоколадови Страсти

Моята лична мантра за щастлив живот, освен вътрешна хармония, позитивна  нагласа, липса на срещи с черни котараци, въртенето три пъти в кръг и плюенето през рамо ако все пак срещна някой, червените кончета по крака, ръце, вратове, коси, глезени и т.н. обезателно включва и шокололад. Просто допаминът ми не би бил това, което е без него.

Наричат го “храна на боговете” още от древността. Създава усещане за опиянение, подобно на наркотик благодарение на какаовото масло. Няколко хапки от него ни носят силно чувство на наслада подобно на това, когато се влюбваме. Редовната му консумация предпазва от депресивни състояния, а редица научни изследвания го сочат като изключително здравословен продукт с лечебни свойства. Нека заедно повдигнем завесата на това изкушение и да си поговорим сладко с една истинска шоколадова кралица – Биляна Екснер.

Страстта към него датира още от 900г. преди Христа, когато маите започват да отглеждат какаовото дърво заради какаовите зърна, от които произвеждат едно от най-любимите си десертни питиета. Било е много на почит сред маите, затова го наричат и храна на боговете и обрисуват стените на каменните си храмове с изображения на крале и Майски богове, пиещи шоколад. Интересен факт е, че тази какаова напитка се е пила по време на религиозни церемонии и сватбени празненства, а някои крале са я пиели преди среща с жена, тъй като се е вярвало, че е афродизиак.

Ако обичате да експериментирате ето и предполагаемата рецепта на тази божествена напитка, която ацтеките наричали chocolatl (чо-ко-ла-тил), а маите xocolatl:

 • Отстранете какаовите зърна от шупулките
 • Ферментирайте ги и ги изсушете
 • Изпечете ги в тавичка
 • Махнете обелките и смилайте зърната до фина паста
 • Добавете към нея вода, чили чушки и царевично брашно
 • Изсипете неколкократно течността от една чаша в друга докато получите богата пяна на повърхността

Сервирайте с нотки майска гордост в красива чаша и се насладете на вековната традиция и вкус.

Ако пък не обичате експериментите ви давам директно моята рецепта за чаша щастие:

 • 1/2 ч. вода
 • 1 чаена лъжица кокосово олио
 • 1-2 шепи спанак
 • 1/2-1 чаена лъжица мака
 • 1 чаена лъжица сурово какао на прах
 • 1/2 чаена лъжица спирулина или моринга
 • 1 1/2 чаша замразени боровинки
 • 1/2 чаша замразени банан или череши
 • 1 чаена лъжица домашен мед

Опитвате, преглъщате и розовите очила озаряват света в цвят и хармония.


Отклоних се…но когато става дума за шоколад това се случва съвсем естествено и непреднамерено. Неслучайно още от древността осъзнават колко ценно може да бъде това парче щастие. Така например, когато ацтеките завладяват маите, ги принуждават да плащат данък в какаови зърна. Те били съхранявани под ключ и бързо се превърнали в разменна монета – 4 зърна = 1 тиква; 10 зърна = нощ с жена.

Съвсем естествено, за ацтеките парите наистина са растяли по дърветата, тъй като с какаовите зърна са търгували храна, дрехи, данъци, подаръци и т.н. За разлика от маите, при които независимо от социалния си статус, всеки е можел да пие от божествената напитка, при ацтеките тази напитка е била толкова безценна, че се е пиела в златни бокали, които са се изхвърляли след всяка употреба. Вярването е било, че какаовите зърна даряват мъдрост и власт.

С навлизането си в Европа през 16 век, към шоколада започва да се добавя захар и така се превръща в изключително популярен. Италианците първи лицензират производството на шоколад, а първият бонбон с пълнеж се появява едва през 19 век.

Според CNN днес съществуват поне 12 вида шоколад, най-разпространените сред които са млечния (съдържа мляко и захар), неподсладения (съдържа предимно какаови частици и какаово масло в), черния (с висок процент какао и малко захар) и белия (не съдържа какао, а какаово масло, захар и мляко и всъщност не е шоколад).

Още от древността, шоколадът се използва и с медицински цели – например химикалът теобромин се използва за борба с високо кръвно, какаовите шушулки са идеален фертилайзер, а каковото масло и до днес се използва в козметиката, различни кремове и като покритие на някои лекарства.

Английското издание Telegraph посочва някои от основите медицински ползи на шоколада, които са били предмет на различни изследвания през годините. Полезният шоколад е черният (70%+ какао), който има по-високи нива на флавоноиди. Процентното съдържание на флавоноиди се влияе пряко от типа обработка на какаовите зърна.  Според проучванията този шоколад е полезен за сърцето (спомага гъвкавостта на артериите и намалява риска от получаване на удар), борбата с аутизма и диабета. Какаото е богат източник на калии, цинк и селен, а 100 грама черен шоколад с поне 70% какао задоволява 67% от нуждите ви от желязо. Шоколада също се възприема като енергийна напитка, и лек срещу диария.

Освен това ще ви помогне да намалите холестерола и да загубите излишните килограми. Да – да ЗАГУБИТЕ килограми – едно малко блокче черен шоколад под езика двадесет минути преди ядене ви дава усещането за ситост и по-слаб апетит, благодарение на който ще погълнете и по-малко калории. Интересно е, че намалява стреса в майките на новоредени, което води и до по-щастливи и спокойни бебета. CNN изтъква, че шоколадът е добър антиоксидант и като такъв има положителен ефект върху различни възпаления. Според д-р Кавая той може да намали риска от рак и деменция.

Казвайки всичко това, изобщо не е чудно, че шоколадът е третата най-изнасяна храна в света след захарта и кафето. От древността та до днес, шоколадът е направил живота на всеки от нас по-хубав, по-сладък и по-богат. Не случайно хората по света не празнуват деня на шоколада, а днИТЕ на шоколада. Например за международен ден се празнува 7 юли според едни или 13 септември според други. Националният ден е на 28 октомври и понеже това не е достатъчно, за всеки отделен шоколадов продукт, като например суров шоколад, шоколадов мус и т.н. се празнува на отделна дата. Очевидно страстта към това сладко изкушение не позволява на привържениците му да го почетат еднократно през годината. А после казват, че не бил пристрастяващ… 🙂

Нека видим какво мисли кралицата на шоколада Биляна Екснер за това изкушение на изкушенията.

WM: Маите го (шоколада) наричат “храна на боговете”. За теб какво е?

БЕ: За мен шоколада е любимото ми лакомство от детството, както абсолютно любим десерт или просто откраднато удоволствие всеки ден..)

WM:Твоят бранд е 1 METER CHOCOLATE – размерът има ли значение?

БЕ: Размерът винаги  има значение, когато искаш да впечатлиш някого  – дали с еднометров шоколад или с времето, което си отделил за човека, за да му избереш ефектен и запомнящ се подарък. А 1 METER CHOCOLATE определено впечатлява и с двете.

WM: Древните са го използвали като лек за различни болести. Ти като цяр срещу какви физически, духовни и/или душевни перипетии го използваш?

БЕ: Почти за всички..)) Но аз не боледувам, защото се храня много умерено и водя активен начин на живот. А шоколад си позволявам винаги, когато ми се прияде – защото слушам тялото си неговите сигнали и обичам да си давам само най-доброто. Чисто физически – имам нужда от него след спорт или голяма физическа или мозъчна активност. А когато изпадна в душевни драми – си подарявам цял ден само на шоколад (1 METER CHOCOLATE, разбира се)). Колкото до духовната  страна – това пак е в отношението ми към себе си – строга към себе си по принцип, но и обичаща и доставяща си истиснко удоволствие, когато усетя, че имам нужда от това.

WM: Ти си един от най-космополитните хора, които имам удоволствието лично да познавам! Космополитен ли е и 1 METER CHOCOLATE? Кои континенти е белязал с неподправения си вкус и модерна визия и на къде се е устремил през следващите 365 дни?

БЕ: Винаги съм знаела, че 1 METER CHOCOLATE  е продукт, който ще се харесва в цял свят.  И бях права – днес вече го има в Европа, Близкия Изток, Русия, Азия, а съвсем скоро и в Северна Америка.

WM : Шоколадът е един от най-популярните начини да покажем любов и внимание към някого, а 1 METER CHOCOLATE ни позволява и да персонализираме тези си чувства.  Кои са основните събития, по повод на които хората те търсят, с идеята да направят персонализирана визия на 1 METER CHOCOLATE?

БЕ: 1 METER CHOCOLATE е оригинален продукт с високо качество и определено прави впечатление с размер, визия и вкус. За това и се харесва по абсолютно всякакви поводи – като корпоративен или личен подарък и като атракция в почти всяко събитие и повод. Правила съм персонално брандиране с послание, или колажи от снимки, като сватбен подарък и дори като брандиран с предложение за брак.

WM: Каква емоция провокира основно 1 METER CHOCOLATE?

БЕ: Безкрайна радост и възторг, за всеки който го получи.

WM: Някога 4 зърна какао са били разменна монета за 1 тиква, а 10 какаови зърна за 1 заек.  На какво е равен 1 METER CHOCOLATE?

БЕ: На незабравима емоция и наслада от добрия вкус. А този, който направи подарък 1 METER CHOCOLATE  – оставя незабравим спомен и усещане на човека, когото иска да впечатли.

WM: Британското издание “Телеграф” цитира различни научни изследвания, които определят шоколада като изключително полезен дори в борбата с килограмите. Самата ти, която си посветила живота си на това изкушение, изглеждаш като един от ангелите на Чарли. Каква е тайната? 

БЕ: Тайната е проста – истинският шоколад не е вреден и не води до напълняване. Той просто е “черешката” на удоволствието, когато живееш истински и уважаваш себе си – тогава се храниш умерено, но и се глезиш с нежност и любов към себе си – като си подаряваш качествен шоколад.

WM: Мнозина ще кажат, че не шоколада, а какаото е тази безценна съставка, която хелти индустрията днес нарича супер храна. Какъв е процента какао в черния 1 METER CHOCOLATE?  

БЕ: Черният 1 METER CHOCOLATE  е с 55 % какао в състава си – не прекалено много, за да го харесват и деца и тези потребители, които не са залитнали в здравословната крайност.

WM: Сподели ни любимата си рецепта за шоколадова напитка или десерт, направени с 1 METER CHOCOLATE?

БЕ: О, много обичам да си правя домашни бонбони с моя шоколад – най-любими са ми: сушена слива, с орех и обвита в 1 METER CHOCOLATE..мммм

WM: Какво ще пожелаеш през новата година на всички любители на шоколада?

БЕ: Да подбират внимателно любимите си шоколади – и като вкус и най-вече както качество. И да си ги подарят по-често и без страх, както и да го споделят с любимите си хора.

Биляна Екснер е собственик и управляващ съдружник  на „1 Метър Шоколад” ООД. За себе си казва, че е динамична натура, за която движението е като дишането – абсолютно необходимо и жизнено важно, за да се чувства и да изглежда добре. Занимава се с балет, фитнес и йога.  Спортът й помага да е в кондиция, дава й дисциплина, концентрация и същевременно я отпуска от напрегнатото ежедневие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close