Лайфстаил,  Майчинство

Интервюто за работа след майчинство – среща с експерта

Интервюто за работа след майчинство е едно от нещата, които най-активно занимават съзнанието ни и изваждат всички наши страхове от гардероба. В интервюто с водещия HR специалист Милена Хаджииванова, ще потърсим отговорите на едни от най-често срещаните върпси,които имаме като млади майки, желаещи да се върнат обратно в корпоративния живот.

Едно от най-важните неща по време на интервюто за работа след майчинство е да излъчвате увереност, защото вече сте положили много усилия, за да постигнете баланс между личните и професионалите си приоритети. Не е нужно да се извинявате никому за решението си да останете у дома и да се грижите за детето си. Обяснете уверено, че това е било най-доброто решение за вашето семейство и, че вече сте готова да се върнете в корпоративния живот. Покажете увереност в адекватните си умения и опита си да си вършите работата – запознатост с индустрията, технологичните промени и среда и т.н. Не забравяйте, че може да се поддържате осведомена за всички тези неща посредством регулярни контакти със старите колегите, онлайн проучвания и др.

За да вникнем по-детайлно в процеса на подготовка и провеждане на интервюто за работа, така че да сме успешни и уверени, се срещнахме с един от водещите HR професионалисти – Милена Хаджииванова.

WM: Основно притеснение на жените излизащи от майчинство, е че са загубили бизнес уменията си. По какъв начин е подходящо да ги поддържат през времето, когато се грижат ексклузивно за детето си у дома? 

МХ: Майчинството е особен период, в който жената често преминава в съвсем различен режим на съществуване. Фокусът се измества и енергията на майката (особено, ако отглежда детето си сама), закономерно се насочва към други приоритети.

В днешно време майчинството (както и всичко друго) изглежда различно.

В предишното десетилетие (когато аз съм отглеждала детето си ☺) този период беше по-дълъг и свързан с повече изолация. За година и половина, в която се бях отдала изцяло на дъщеря си, светът се беше променил, или поне професионалният ми свят. Много нови неща се бяха случили и вместо година, имах чувството, че животът ми е спрял за 5. Сега не е така. Социални мрежи, технологии, всичко това дава възможност на майките да не прекъсват връзката с реалността. Доколко това е добре – е друг въпрос, но възможности има.

Силно бих препоръчала на майките да отделят време за себе си – да имат тази мисъл и осъзнатост. Да правят нещо, което ги радва… всеки ден – освен детето. Има чудесни онлайн курсове…почти за всичко! Евтини, достъпни, които имат чудесната функционалност да бъдат спрени на пауза и догледани  в следващ момент, когато сънят не е стока от първа необходимост ☺

WM: Как да отговорим честно, но и в същото време адекватно на въпроса защо се считаме за подходящ кандидат за отворената позиция предвид факта, че сме отсъствали от корпоративния живот за година-две-три и е възможно да сме излязли от пулса на бизнеса? 

МХ: Моят подход и препоръка при интервюта за работа (преди/след/по време на майчинство – няма значение) е съвсем простичък – бъдете искрени.

Като човек, който дълги години се среща с различни хора – съм чувала всякакви добре тренирани отговори, изящно структурирани, с подбрани думи и даже паузи. Няма смисъл. Разкажете онова, което мислите, че умеете добре (може да използвате времето с детето да откривате нови неща за себе си – например комбинативност ☺). Бъдете уверени в това, което казвате, направете го по човешки начин и ако това е мястото, където вашите качества ще бъдат полезни за организацията – нещата ще ви се получат. В съвременния корпоративен свят опитните рекрутъри все повече търсят личностни качества. Уменията се учат лесно. Има дефицит на ценности, а откритото и честно отношение е нещо, което ще ви предпостави и по-голямо спокойствие, ако станете част от тази компания.

WM: Необходимо ли е да запълним “дупката” в автобиографията си, която неминуемо се появява за периода на майчинството ни? В този случай как е препоръчително да структурираме CV-то си? 

МХ: Не е нужно да запълвате нищо. Кухата фактология е много по-опасна. По-скоро се опитайте да идентифицирате как този период на майчинство ви е развил като човек. С какво се справихте? Какви неподозирани сили открихте в себе си?

WM: Понякога в страха си да не загубят мечтаната работа след майчинство, младите жени не отговарят прямо на въпроса “Имате ли деца?”. Личен въпрос ли е това и в каква степен е редно да предоставим информация на бъдещия си работодател (възраст на детето, възможност баба/дядо да го гледат при болест и т.н.)? 

МХ: Аз наистина не разбирам този подход – да скриеш информация, че си родител. Разбира се – зависи и как е зададен въпроса.

Наскоро давах интервю, в което ме попитаха с кой проект се гордея най-много и моят отговор беше – с дъщеря ми.

Tвърдо вярвам, че няма живот на работа и извън това. Не вярвам в баланса работа-личен живот – това залага противоречие между тези неща. Имам удоволствието да гледам на живота си като едно цяло и да намирам хармонията между родителската и професионалната си роля и в този смисъл не бих скрила статута си на майка. Разбира се, не бих и разказвала в подробности за това, освен, ако няма някаква връзка със спецификата на работата (командировки и т.н.)

Отново реферирам към предишния си отговор – бъдете искрени. Ако създадете друга версия за себе си (макар и на базата на позаметена под килима, прикрита информация), си създавате предпоставки за допълнителен стрес.

WM: Какви са основните сигнали, които могат да ни покажат, че интервюиращият ни харесва или съответно е загубил интерес у нас? 

МХ: Почти винаги е ясно. Друг е въпроса, че понякога интервюиращият не е човекът, който взима решения.

Четете невербалната комуникация – навеждане напред към вас, изслушване, очен контакт, усмихване, приближаване на стола, покана на друг човек, който да се присъедини към интервюто (за второ мнение), удължаване на предвиденото време – това са позитивни за вас сигнали. Също и по някои от въпросите, които ви задават – можете да се ориентирате дали интервюиращия вече си ви представя на това работно място. Забавно е да разчиташ езика, който е зад думите.

WM: На кой етап от интервюто е подходящо да попитаме какво е финансовото възнаграждение за позицията? 

МХ: Ако това ужасно много ви вълнува и търсите работа основно, за да покриете финансовите си потребности – не е добър сигнал. Никой работодател не притеперва от радост, ако основната мотивация на кандидата е размера на заплатата и всичко покрай нея. Разбира се, абсолютно ясно е, че това е фактор и двете страни трябва да се намерят по този въпрос, това е част от психологическия договор между страните, но много по-приятна е нагласата, която прозира през въпросите:

 • с какво мога да съм полезен за тази компания?
 • как нещата, които мога/знам биха дали възможност на организацията да постига целите си?
 • аз точния човек ли съм, за да може тази компания да се развива и благодарение на моя принос?

Да, звучи сигурно странно и в противовес с популярната фраза “всеки работи за пари”. Така е! Но всъщност процесът на подбор е много повече от това да се спазарите за заплатата. Гледайте на него като на двупосочен процес. От една страна работодателят трябва да избере човек, с правилната нагласа, умения и мотивация, на когото може да плати подходящо възнаграждение, така че да постигне целите на компанията и да може да осигури рентабилност и печалба. От друга страна – кандидатът следва да зададе въпроси, така че да разбере дали това е мястото, където би желал и могъл да даде максимума от потенциала си, за съответните нива на възнаграждение, които съответстват на уменията му, пазара и статута. И в двете посоки фалшивата информация е бомба със закъснител.

WM: Приема ли се за добра практика да се попита за възможности за гъвкаво работно време, възможност за работа от вкъщи, възможност за половин работен ден и т.н.? Това действа ли отказващо на бъдещия работодател да ни предложи позицията? 

МХ: Това са адеквтатни въпроси, разбира се – за по-напреднал етап от интервюто.

WM: Какви въпроси е добре да зададем в края на интервюто, за да покажем интерес към позицията/компанията и, че сме се подготвили добре?

МХ: Въпросите, които задавате показват какво е вашето отношение. За опитен интервюиращ, те са много ценен източник на информация. Не наизустявайте/подготвяйте предварително някакви въпроси.Общувайте с интервюиращия, бъдете с нагласата, че вие избирате и вас ви избират и всеки изход от ситуацията е нормален, създайте човешки контакт и ще знаете какво да попитате накрая.

Снимка: Личен архив

Милена Хаджииванова е основател и управител на консултантска компания Ейч Вижън

Тя е клиничен психолог, Certified Professional Coach, с близо 20 години практика със стратегически HR проекти, организационна психология и тренинги – над 2500 консултантски проекта и повече от 13000 участника, преминали през нейни обучения. Преподавател е в СУ “Кл.Охридски”. Създател на Академия за автентично лидерство. 

В живота си тя е търсеща, опитваща, жива – във всяко нещо, което прави – от фотография, през различни спортове (ски, водни спортове, тенис, танци), къмпингуване, пътувания. Пълна с идеи, предизвикваща статуквото. Майка.

Ето и няколко допълнителни насоки как да се държим по време на интервюто:

 • Поддържайте активен контакт с очите с интервюиращия/ите.
 • Изслушвайте внимателно и задавайте въпроси.
 • Бъдете ентусиазирани за срещата си.
 • Използвайте силно и уверено ръкостискане.
 • Не сядайте преди интервюиращия.
 • Не се разплувайте в стола.
 • Не дръжте ръцете си в джобовете и не ги кръстоствайте пред себе си.
 • Не си гледайте часовника или телефона.
 • Леко се приведете напред, за да покажете интерес към разговора.
 • Говорете ясно и уверено, не си мънкайте под носа.

Ако съумеете да се подготвите добре и да останете в контрол на ситуацията, както и ако сте съгласни в началото да проявите гъвкавост по отношение на заплата и позиция, то тогава вече сте на прав път да се позиционирате като желания кандидат.

За още практически съвети и насоки относно подготовката ни за връщане на работа след майчинство прочете статията Корпоративният свят след майчинство – практически съвети и насоки.

А сега – бъдете себе си и сбъднете мечите си! 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close