fbpx
Parenting

ДЪГА В ЧАША – ЗАБАВЕН НАУЧЕН ЕКСПЕРИМЕНТ ЗА МАЛЧУГАНИ

Обичате ли дъгата? Аз много. Когато бях малка прекарвах летата на вилата при баба и дядо. Планината често разкриваше едни от най-прекрасните дъги. Извисяваха се величествено над полето, а аз направо се хипнотизирах докато ги гледах. Мама казваше, че „някъде се жени мечка“ или, че ако мина под дъгата ще стана момченце.

Доста пъти тичах към дъгата и все си представях как минавам под нея. Момченце не станах, така и не я стигнах 🙂 Днес, с моята дъщеря се наслаждаваме на този природен шедьовър винаги щом успеем да заключим поглед върху някоя пъстра дъга. И понеже вчера беше доста дъждовно, решихме да си направим дъга у дома. В чаша!

 

 

Експериментът е доста лесен, но за сметка на това супер увлекателен за деца. Изисква няколко съвсем прости съставки и много настроение. Освен това развива брилянтно фината моторика (заради пипетата/спринцовката), концентрациятаопознаването на химичните и физични процеси и затвърждаването на цветовете. Като продължение може да се направи вторичен опит със смесване на цветовете с цел получаването на нов цвят. И така, ето какво ви трябва за дъгата 🙂

 

НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ

 • пакетче Skittles
 • вода
 • стъклена чаша
 • 5 малки купи
 • лъжица
 • пипета или спринцовка

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 • Разделете Skittles-ите по цветове и ги сложете в 5-те отделни купички.  Количествата, които трябва да спазвате са следните: 2 червени, 4 оранжеви, 6 жълти, 8 зелени и 10 лилави.
 • Загрейте вода на котлона или в микровълновата колкото да стане гореща (не да ври). 
 • Изсипете по две супени лъжици гореща вода във всяка купичка със Skittles.
 • Разбъркайте внимателно. Skittles-ите трябва да се разтопят, така че ги разбърквайте внимателно през няколко минути до пълно разтапяне. Водата трябва да бъде със стайна температура, за да може да започнете експеримента.
 • С помощта на капкомер или спринцовка добавете цветната вода от петте купички в прозрачната чаша. Започнете първо с лилаво, след това добавете зелено, след това жълто, оранжево и червеното последно. Процедирайте бавно, за да не се смесят различните слоеве.

 

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЕКСПЕРИМЕНТА

Skittles-ите са основно съставени от захар. Когато добавите към тях горещата вода, захарта се разтваря и се получава оцветяване в различни цветове. Купичката с два червени Skittles-а няма толкова захар, колкото купичката с десет лилави Skittles-а. И двете, обаче, имат еднакво количество вода (2 супени лъжици). Т.е. плътността на течността в различните купички е различна. Така, червената вода е по-малко гъста или плътна от лилавата вода и затова остава върху лилавата вода, когато я изсипете с пипетата.  

 

ХХХ

Русалката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *