Лайфстайл

КАК ДА ВЛЕЗЕМ ВЪВ ФОРМА С ЛЮБИМИТЕ МИ YOUTUBE ТРЕНИРОВКИ У ДОМА

След като ви разкрих как се мотивирам да тренирам всекидневно у дома и какви простички правила следвам, сега ще ви представя и любимите ми YouTube тренировки.

За тези от вас, които сега поставят началото на това приключение бих препоръчала йога и пилатес първите дни. Те са натоварващи тренировки, но фокусират вниманието не само върху изпълнението на всяко упражнение, но и върху дишането. А това е един изключително важен фактор, който често пренебрегваме. Последицата от това е, че по-бързо се изморяваме и натоварваме излишно и неправилно тялото. Елементарен пример от моята практика е челната стойка. Седмици наред минути след това упражнение изпитвах тежест в главата, болка в очите, а поглеждайки се в огледалото откривах едни сериозно кървясали очи в отражнението. Причините бяха две – по някаква причина докато правех челна стойка спирах да дишам. Като новатор в тази практика изпитвах несигурност и някак подсъзнателно си въобразявах, че ако поема глътка въздух и край – ще разваля симетрията и ще се озова на пода. Това плюс факта, че поставях известна тежест от теглото си върху главата водеха до тези така неприятни странични ефекти.

Впоследствие зачестих йога практиките, особено в едно от професионалните студия тук в Единбург (учителите прекарват дълги месеци на обучение в Индия). Направи ми впечатление, че при всяка йога практика (ходя на виняса тук) обръщат повече внимание на техниките за дишане отколкото на самите упражнения. Така си поставих за цел да слушам и да прилагам точно каквото са ми обяснили. Така неусетно освободих тялото си от голяма тежест и напрежение, които отнемаха от енергията ми.

Осъзнавайки това, един от най-важните ми съвети към вас е да дишате правилно докато тренирате. Йогата и пилатес практиките ще са ви особено полезни в отношение. В същото време те натоварят всяко мускулче от тялото ви и като резултат ще стегнат и оформят силуета ви и ще ви дадат нова доза самочувствие. Ето някои от любимите ми тренировки.

ПИЛАТЕС

Пилатес е система от упражнения за цялото тяло, която се изпълнява на земята. Подобрява гъвкавостта, повишава мускулната сила и тонус, особено на коремните мускули, долната част на гърба, бедрата и седалището и балансира мускулна сила от двете страни на тялото.

Страшен фен съм на мацките от GYMRA и когато ми се прииска пилатес честичко прибягвам до тях. Имат страхотни упражнения за дупе и преса, които оформят тялото просто разкошно.

Честно тази мацка ми е любима и я следвам винаги, когато работя за корем и дупе.

Ако искате да тренирате цяло тяло за трийсетина минутки, тази тренировка е доста приятна и не изисква никакво оборудване освен тялото ви и мотивацията ви 🙂

Ако изпишете GYMRA в YouTube ще ви излезе огромен списък с тренировки. В зависимост от подготвеността си и желанието да работите за определена част от тялото може да си изберете конкретна тренировка.

ЙОГА

Йога е древна форма на упражнения, която се фокусира върху силата, гъвкавостта и дишането, за да стимулира физическото и психическо благосъстояние. Основните компоненти на йога са пози (т.нар. асани) и дишането. Йога е безопасен и ефективен начин за увеличаване на физическата активност, сила, гъвкавост и баланс.

Йогата дълги години ми беше сред любимите спортове. Трудно се намират наистина добри учители, а тук в Единбург намерих идеалните. Освен стандартните виняса тренировки имат и много пеене и практики за дишане. Едва сега разбрах какво е истинска йога тренировка. За съжаление те не правят видеа, които да качват онлайн, така че няма как да ви ги представя. Тази тренировка тук, обаче, е доста добра за начинаещи. Треньорката дава чудесни насоки и обяснения как да се изпълняват правилно упражненията.

HIIT

HIIT тренировките обикновено комбинират кратки пикове на интензивни упражнения с периоди на почивка или упражнения с ниска интензивност. Като цяло, HIIT води до същите ползи за здравето като другите форми на физическа активност, НО за по-кратък период от време. Тези ползи включват намаляване на телесните мазнини, сърдечна честота и кръвно налягане. HIIT може също да помогне за понижаване на кръвната захар и да подобри инсулиновата чувствителност. Така че, че в мига щом се почувствате готови да хвърляте пръски пот по пода като конфети се впуснете в приключението.

Ако сте начинаещи е желателно да подготвите тялото си за тези тренировки с йога и пилатес за около месец и след това истински да се насладите на HIIT динамиката. Ще подскачате, ще се движите, ще ваете тяло, а мускулите след първата така тренировка ще притреперват като трепетлика. Последно време съм пристрастена към тази мацка:

Любимата ми кратка и супер натоварваща HIIT тренировка

Тази тренировка също е HIIT, но не е така натоварваща и честно казано е доста приятна. Когато нямам много енергия обикновено прибягвам до нея.

ТАЕ БО

Tae Bo е комбинация от бойни изкуства и бокс с някои танцови движения. Tонизира тялото, топи мазнините, подобрява стамината и бързината. Първата тренировка, която ви споделям е една от любимите ми, не е особено натоварваща и е само половин час.

Втората тренировка е за моментите, в които чувствате, че имате много енергия или сте пренатоварени с казуси от ежедневието и искате да изхвърлите цялата негативна енергия от себе си. С тези упражнения ще се почувствате идеално след по-малко от шейсет минути 🙂


INSANITY

Най-сладкото оставих за накрая 🙂 Миналата година, с мъжа ми преминахме през 30 дневното предизвикателство на INSANITY. То не случайно се казва така, наистина е побъркващо и дълго след тренировката не можехме да се отлепим от ламината, събирайки останките от белите си дробове. Обожавам тези тренировки, защото са същинско предизвикателство. Подходящи са за хора в изключително добро физическо състояние и изключително напреднали в тренировъчните си режими. Спомням си, че тренировкте започваха от 30 минути и всеки ден нарастваха и като време, и като трдуност. Беше наистина велико, но странното е, че година по-късно не мога да ги намеря в YouTube. Поне не безплатно. Тази тренировка, обаче, е добра и илюстрира достатъчно ясно какво представлява INSANITY. Ако обичате динамиката, искате бързо да влезете в своето идеално тяло и да се преизпълните с енергия, то тези тренировки са точно за вас!

Сега е идеалният момент да изваете мечтаните форми за лятото. А и не само. Силното тяло е не просто красиво, то е извор на енергия, тонус и ЗДРАВЕ, които са актуални целогодишно.

ХХХ

Русалката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *