Лайфстайл

КАКВО СА КАЛОРИИТЕ И КОГА ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАШИМ ОТ ТЯХ

 

Порастваме и настъпва есен. Като падащи листа хората, близки до нас ни напускат по най-различни причини. На 35 мога да кажа, че имам няколко истински приятелки. 4, за да съм прецизна. Те са от онези специалните, които времето е белязало с шепи сол от сълзи, но и дъга по-дълга от екватора от споделени вълшебства, нарисувани с червило мечти и луди преживявания.

Днес все по-трудно допускам хора в приятелския си кръг. Не за друго, а защото вече нямам нито нуждата, нито търпението да преминавам с някого през всички препятствия и обстоятелства, за да може след време да го нарека приятел. Въпреки това имам няколко близки познати, с които ми е приятно да прекарвам време заедно. Едната мацка се казва Саша и идва от красивия Санкт Петербург. Запознахме се преди малко повече от година покрай съпруга й, също руснак.

Понякога просто харесваш някого от първия път. Протича някаква страхотна химична реакция и чак вслед време се усещаш колко уютно си потънал в сладки приказки и как полекичка започваш да се разлистваш, разкривайки все повече за себе си и дарявайки охотно времето си и доверието си.

И така, със Саша станахме близки в една чужда среда. И двете живеем далеч от родината, имаме различно минало зад гърба си и различни мечти пред себе си, но едно от нещата, които ни свързват са спорта и здравословния начин на хранене. Толкова много пъти се е случвало да й предложа шепа ядки следобед, а тя да ми отвърне: “Не, това са калории”. Трябва да си призная, че тази фраза направо ме вади от обувките. Не по друга причина, а защото се опасявам, че не всеки си дава сметка какво всъщност са калориите и кога трябва да се плашим от тях. Един и същи брой калории, донесени от различни видове храни води до напълно различни биологични процеси в организма ни. Вследствие, или напълняваме, или поддържаме нормално тегло.

Ще илюстрирам със следния пример: 750 калории сода vs. 750 калории броколи.

 

 

750 калории сода (около 2 литра) се равняват на 46 чаени лъжици захар. Изпивайки такова количество сода тялото ни абсорбира почти мигновено захарите, глюкозата и фруктозата. Глюкозата предизвиква пик в кръвната ни захар, провокирайки домино ефект от висок инсулин и цяла каскада от хормонална активност, които водят до неблагоприятни биохимични реакции. Заради високият инсулин мазнините започват да се складират в любимото за всяка жена място – корема, повишава се кръвното налягане, а при мъжете се понижава тестостерона. Отново поради високите нива инсулин се засилва и апетита, тъй като той блокира хормона лептин, отговорен за контрола на глада ни. Фруктозата отива в черния дроб и започва да произвежда мазнини, което също води до завишени нива на инсулин. Така всичко се превръща в мазнини по дупето и корема. Страхотно, нали?! Наличието на мазнини в черния дроб води до различни възпаления, които провокират качването на тегло и поддържането на наднормено такова. Всичко това води до един биохимичен хаос в тялото ни. Содата е просто захар – тя не съдържа витамини, фибри, минерали или други нутриенти, които да спомогнат преработката на погълнатите калории. Т.е. това са така наречените “празни калории”. Пием и дебелеем. Точка.

 

 

От друга страна, 750 калории броколи (или 21 чаши броколи) също са съставени основно от въглехидрати, но те са наситени с фибри и имат ниски нива на захари. Те съдържат много протеин, малко мазнини и по-малко въглехидрати. Захарта в 750 калории броколи е само 1.5 чаена лъжица. Останалите въглехидрати са с нисък гликемичен индекс. За разлика от содата (захарта), броколите се храносмилат бавно и така НЕ предизвикват пик в кръвната захар и инсулина. Така не се натрупват излишни мазнини и съответно не се качва тегло. Поради високото съдържание на фибри в броколите, ще бъдат абсорбирани минимален брой калории от тялото. А тези, които се абсорбират ще се абсорбират много бавно. Така няма да се получи хормалния хаос, който настъпва след поглъщането на содата от примера по-горе. Така стомахът ще изпрати сигнал на мозъка, че е сит и ще приключите с хапването за този часови интервал. Резултатът е, че хапвате броколи и поддържате чудно тяло и чудно здраве.

 

 

ХХХ

Русалката

 

Използвани са данни от Д-р Хайман – директор в Клиничен Център Кливланд, основател на The UltraWellness Center и 10 пъти #1 най-продаван автор на New York Times 😉

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *