Лайфстайл

ПО-ДОБРО ЗДРАВЕ ЗА 60 ДНИ

Избирането и следването на здравословен начин на живот е въпрос на осъзнаване и като всеки процес отнема време. Но това, обаче, е най-големият подарък, който може да направим сами за себе си. Всяка малка промяна, която внасяме в живота си се превръща в навик, който има потенциала да подобри качеството ни живот и нашето здраве. Следните 5 стъпки ще открехнат вратите на промените, които трябва да направим, за да сме здрави, щастливи и осъзнати.

 

 

1.Хапвайте ДЪГАТА всекидневно – ежедневната консумация на различни по цвят плодове и зеленчуци е особено важна. Химическите вещества (фитонутриенти), които се срещат естествено в зеленчуците и плодовете са виновниците за изпълнените им с жизненост цветове. Те са изключително полезни за цялостното ни здраве и благополучие.

Червените плодове и зеленчуци изобилстват от желязо, калий, антиоксиданти и някои фитохимикали. Затова хапвайки ги можем да неутрализираме свободните радикали в организма ни, както и да подпомогнем предотвратяването на редица сърдечно-съдови заболявания и да намалим риска от рак. Те стимулират имунната ни система и са препоръчителни при анемични състояния.

Оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци са богати на каротиноиди, магнезий, калций, витамини С, А и редица други полезни хранителни вещества. Плодовете и зеленчуците с тези цветове предпазват нервната система, подобряват зрението, имат антиоксидантни и противоракови свойства и могат да предотвратят някои сърдечно-съдови заболявания. Тяхната консумация поддържа кожата ни здрава и красива и подсилва имунната ни система.

Зелените плодове и зеленчуци са източник на фибри, фолиева киселина, лутеин, зеаксантин, калций, бета-каротин и витамин С. Консумацията им играе роля в поддържане здравето на очите, намаляването риска от вродени увреждания на бебето, действа противораково и спомага намаляването на лошия холестерол. Бонус е добрата регулация на храносмилателната система.

Сините и лилавите плодове и зеленчуци са богати на антоцианини и антиоксиданти. Те защитават клетките от окислително увреждане, предотвратяват сърдечно-съдови заболявания, инсулт и рак и се грижат за добрата ни памет.

Бели плодове и зеленчуци съдържат селен и алицин, които спомагат намаляването на лошия холестерол и регулацията на кръвното налягане. Полезни са за кожата, засилват имунната система и могат да предотврарят риска от рак на дебелото черво, на простатата и гърдата при жените.

 

 

2. Откажете обработените хранитази стъпка вероятно ще окаже най-голямо значение върху качеството на живот и здравето. Преработена храна е всяка храна, която е променена по някакъв начин. Най-простичко казано, това са всички храни в шумолящо пакетче. Преработените храни често са лишени от полезните си хранителни свойства било то заради топлинна обработка, добавянето на различни консерванти, подобрители и други субстанции или дори дълбоко замразяване. За съжаление, те са идеален източник за празни калории и основен фактор за влошеното здравословно състояние на хората. Физическият израз на всичко това е наднормено тегло, рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания…

 

 

3. Приготвайте си храна у дома – това освен удоволствие е и изкуство. Обожавам да приготвям различни вкусотии за всички вкъщи, включително и домашен суров шоколад. С малката сме почти целодневно навън и за мен е изключително важно винаги в количката да имаме качествена храна, която съм направила часове по-рано. Често хората, включително и мои познати, се изкушават да вземат фаст фууд или полуфабрикат с идеята да си спестят време или суетня в кухнята. Въпреки добрия вкус на повечето такива ястия, те изобилстват от празни калории и мазнини. Приготвяйки си храната у дома имате реален контрол върху качеството и количеството на избраните продукти. Можете действително да се уверите, че продуктите са пресни и непреработени. Когато превърнете приготвянето на храна у дома в рутина ще се зароди желанието ви да експериментирате и проявявате творчество, с което повярвайте – доста ще се гордеете един ден.

 

 

4. Въведете умствено-физически упражнения – това са различни активности, които комбинират движението на тялото с фокуса на ума и контрола над дишането с цел да се подобри силата, баланса, гъвкавостта и от там здравето ни като цяло. Аз например обожавам да правя йога и пилатес, които са идеален пример за такъв тип занимания.

 

 

5. Почивайте качествено – сънят в този ред на мисли е изключително важен. Аз уви, като майка на малко дете, рядко успявам да си взема пълната доза сън. Изключително важно е да се ляга по-рано и сънят да бъде с продължителност поне от 8 часа. Това ще намали нивата на стрес, които и без това не са пренебрежими за никого от нас, и ще ни даде по-голям фокус и осъзнатост. Добрата почивка ще ни възнагради и с по-добро настроение, което ама хич не е за неглижиране.

 

60 дни днес изглеждат много. Истината е, че ще преминат като сън в лятна нощ, залисани в ежедневните си задачи и предизвикателства. Уви, рутината, която се налага да изградите за един по-здравословен начин на живот е битка между съзнанието и старите вредни навици и тя рядко е лека 🙂 Добрата новина е, че според редица изследвания всеки нов навик се създава в рамките на 2 седмици време. След това усилията стават навик, а навикът се превръща в рутина. Всичко, което се изисква от вас, за да промените начина си на живот към добро и да оптимизирате здравето си е да издържите първите две седмици. Усещайки резултатите върху тялото и съзнанието си сами ще искате да следвате всяко от правилата по-горе. Накрая всичко ще се превърне в механичен процес като карането на кола, прибирането на ключовете в шкафа или миенето на ръцете.

 

ХХХ

Русалката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *