Лайфстайл

НОВОТО ТЕХНО БИЖУ „V“

 

 

Микросвета на почти всяка жена е нейната чанта. Искрено се възхищавам на тези, които съумяват да поберат всичко в чанта с размер на портмоне. Моята чанта, особено в наши дни, е черна дупка, която поглъща пари, карти, документи, едни ключове, други ключове, дрехи за преобличане на малката, ябълка, банан, протеинови бонбони, бутилка с вода, гримове, мокри кърпички, сухи кърпички, памперси, портфейла на мъжа ми, ключовете от колата му, гаечен ключ, мини багер, съзвездията и други (без)полезни неща. Съответно загубата от взор на тази съкровищница дори за миг е равносилна на взрив на супер нова. За по-дълги интервали историята не дръзва да говори.

 

 

Затова, едни прекрасни хора от Vodafone са излезли на спасителна мисия с „V“ by Vodafone. Тази секси джаджа се пуска в чантата или раницата и посредством апликация на телефона ви позволява да следите в реално време къде се намира чантата ви. Еднократната сума, която се заплаща за „V“ е около £59, в които влиза и SIM картата към нея, а в последствие месечният абонамент е на стойност £3 като той може да се прекъсне по всяко време.

Първоначално идеята за „V“ много ме впечатли, но има два съществени фактора, които ме тормозят. Първо батерията държи само два дни и ще трябва регулярно да се сещам да я вадя и зареждам. А както преди малко обясних в чантата ми само мен ме няма, така че откриването на толкова малък артикул в нея доста би наподобил търсенето на термометър у дома (в изблик на безсилие да намеря такъв съм закупила 6!). Второ, макар и малка, „V“ е достатъчно голяма, за да бъде лесно забелязана от крадеца докато обстойно изследва съдържанието на чантата. А и огромните букви alcatel не мисля, че спомагат джаджата да остане незабелязана… Така не е съвсем ясно дали при евентуална кражба местонахождението, което виждате на апликацията на телефона си ще бъде това на чантата ви. Бих си сложила подобна джаджа в дамската чанта само ако е достатъчно малка, за да я скрия в хастара например и ако зареждането на батерията е веднъж в месеца.

 

 

От друга страна „V“ ме спечели от втори поглед с перспективата да пътува, скрита в куфара ми. За съжаление имам доста горчив опит с изгубен куфар, който вътре беше изпълнен с артикули за доста голяма сума, от които авиокомпанията ми изплати едва една-четвърт след близо година и половина комуникация с удивителни помежду юристите ни. Да не говорим, че често емоционалната стойност от някоя загубена вещ многократно надхвърля финансовата и е повод за кисело настроение и доста проляти сълзи. С „V“ определено бих се чувствала по-спокойна на път.

 

 

Другият аспект, който много ми е допадна е възможността „V“ да се скрие в колата и при евентуална кражба да разкрие местонахождението на автомобила. Тук отново обаче остава необходимостта да се подсещате да зареждате батерията редовно, иначе ще останете с красива идея без изпълнение. Също така може удобно да се настаните в поза лотус и да хвърляте молитви към боговете да не спрат сигнала на GPS-а.

Не на последно място може да използвате „V“ и за да следите движението на детето си през деня ако е по-малко на възраст, но пък е достатъчно голямо, за да има известна самостоятелност. Тук, това, което по-скоро ме притеснява е от чисто морална гледна точка. Сигурността срещу нахлуването в личното пространство. Ако първото надделее със сигурност „V“ би била страхотно решение – просто я пускате в раницата на мъника и ако тя е винаги с хлапето ще знаете къде и самото хлапе.

От Vodafone са създали решение и за домашните любимци – слагате „V“ на каишката на любимеца, може да въведете „сигурна зона“ на апликацията на телефона си, и ако косматкото излезе от нея апликацията ще ви сигнализира. Това ми се струва особено практично ако обичате разходките в парка късно вечер, когато иначе ще ви трябват очила за нощно виждане, за да проследите зад кой храст се е скрил любимеца ви.

Една българска компания наскоро излезе със страхотен смарт часовник за деца и аналогична джаджа за домашни любимци, които също позволяват проследяване движението на „субекта“. Смарт часовника за децата дори може да се използва като телефон и SOS, който при натискане на едно копче изпраща сигнал до всички сили на реда. В следваща статия ще ви разкажа по-подробно за тях. Хубаво е да подкрепяме българското особено, когато е така креативно и повод за гордост.

 

 

ХХХ

Русалката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *