Лайфстайл

ТАЙНАТА ГРАДИНА

 

Наричат я Тайната Градина. Носи артистично, литературно и духовно вдъхновение. Пристан е за медитация и съзерцание. Сгушена е в прегръдката на националния резерват Holyrood Park, черквата Duddingston Kirk от 12в., която днес бе озарена от щастливи влюбени под венчило и езерото Duddingston Loch.

 

 

Ухае на магнолии, рододендрони и азалии. Дом е на изящни лебеди и плашилото Шрек. Приютила е и историческата Томсънска кула, проектирана от Уилям Хенри Плейфеър и построена през 1825г. За мен е райски кът за пълноценно усамотение. За всички останали – тя е градината на лекарското семейство Андрю и Нанси Нийл (Dr. Neil’s Gardens).

 

 

Харесам историята за създаването й почти толкова колкото нея самата. Напомня ми на някоя от приказките, които чета на малката докато вечер преговаряме коя от нас ще заспи първа. Било 1963 година. Д-р Нанси и Андрю Нийл били двойка съпрузи, споделящи лекарската си практика в Единбург. Били страстни авантюристи и посвещавали почивките си на преходи из Европа с караваната си. Събирали растения и млади дървета от чудните кътчета, които посещавали. За да им дадат вечен живот започнали да обработват църковната земя Duddingston Glebe в Единбург, известна като The Calves Field. Така се родила Дрийм Гардън или Тайната градина, както я наричат до днес. Земята, на която посветили живота си била използвана за паш, но стръмният й наклон и скалната повърхност го правели неподходящ за отглеждане на култури. Двамата Нийл, обаче, превърнали този някога каменист склон в богатство от цвят и аромат сред множество алпинеуми, чуден шадраван с магичен мост над него, бряг, който приветсва красивите лебеди от езерото и невероятно спокойствие, което така ме притегля все натам.

 

 

Във вярата си, че съприкосновението със земята прочиства от негативната енергия и лекува, Нийл насърчавали и пациентите им да помагат в градината, като по този начин им дарявали и здравословна активност, доза вдъхновение и щипка спокойствие. Съградена и отглеждана с любовта на толкова много хора, Тайната Градина  спечелила редица награди през годините и дори била включена в телевизионни програми, книги и статии.

 

 

Днес, освен притегателен център за туристи (когато е хубаво времето) и за мечтатели като мен (когато туристите ги няма), Градините стимулират промяната чрез игра, учене, изкуство, здравословна дейност и справяне със специфичните нужди на хората. Тя е отворена за всички и ежедневно дава светлина и магия на редица хора.

 

 

ХХХ

Русалката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *