Лайфстайл

Тайни за парфюмите

 

Парфюмите са се появили още преди 4000 години. В началото забъркването им се смятало за магичен процес, който по същината си повече наподобявал готвене. Първите парфюми имали за съставки олио, сушени листа и семена от билки, подправки, ядки и цветя. Първоначално били използвани за религиозни цели – привличането на добра енергия и умиротворяване на боговете. В последствие служели просто, за да подтиснат неприятните ухания на някогашните аристократи, които рядко пристъпвали към тоалет в банята. Днес, парфюмите са аксесоар, който е благодат за обонянието, подсилва увереността ни, създава ни настроение, разпалва страстите и е съвременната магия на усещане за свежест и чистота.

 

Знаете ли, че преди много много години, да се насладите напълно на един парфюм, означавало не само да го напръскате по кожата си, но и да го… ИЗПИЕТЕ? „Hungary Water” е първият съвременен парфюм, съвместил в композицията си алкохол за първи път досега (бренди) и наситил въздуха с аромата си през далечната 1310 година. В нашата реалност, предвид цените на повечето парфюми, това би било една доста скъпа инвестиция :).

Да се създават парфюми, независимо от епохата, е изкуство, а един от най-важните инструменти за това изкуство е обонянието. Например, парфюмерът Жан Чарлс застрахова носа си за 1 милион щатски долара. Интересното е, че след като застрахова той безвъзвратно губи обонянието си. Въпреки това съумява да разработи класики.

Обонянието за един парфюмиер е наистина безценно и теста за бъдещите професионалисти в това изкуство е да разграничат 250 различни нотки в един аромат. Доста впечатляващо както и да го погледнеш. Например, когато аз си избирам парфюм мога да жунглирам с до 4 аромата в най-добрия случай. След това всичко се слива в едно.

За да може оптиално да се наслаждавате на ароматите, които избирате споделям с вас няколко любопитни факта :).

ФАКТ 1: Когато тествате аромат не го втривайте, търкайки китките си една в друга. Това по-скоро ще доведе до унищожаване структурата на парфюма, отколкото до продължително ухание. За оптимални резултати е препоръчително да впръснем аромата върху вътрешната страна на китката, лакътя или зад ушите. Така ароматът ще “диша”, а ние ще се радваме на продължително ухание. Екстравагантно място да впръскате от парфюма си е на слепоочията. Така, когато някой се приближи да ви целуне ще вдиша дълбоко от него. Пулс точките като китки и врат могат да засилят аромата, докато прилагането му върху дрехи ще го направи по-продължителен.

ФАКТ 2: Мъжките аромати може да се носят и от жени – дори приблизително 30% от жените го правят. Начинът, по който един аромат ухае на различните кожи е уникален предвид различната влага, хормони и pH на всеки от нас. Химията на тялото ни може да даде превез на определени нотки в аромата спрямо генетиката ни или това, което сме консумирали по-рано през деня.

ФАКТ 3: Емоциите ни могат да се вдишат – вероятно като наследство от миналото, когато хората са разчитали на обонянието си до голяма степен, за да оцелеят. Дори и днес сред емоциите, които може да подушим във въздуха са страха, щастието и възбудата. Според някои източници, мъжете дори могат да “надушат” овулацията на една жена. Според научни изследвания, съществува връзка между ароматите и емоциите ни. Това означава, че напълно може да озарим настроените си ако изберем правилния аромат. Например нотките лавандула успокояват, цитрусите ни зареждат с енергия, а гурме нотките в някой аромат често се асоциират с щастие.

ФАКТ 4: В парфюмите днес се използва широко разнообразие от растения (цветове, семена, плодове, листа, корени и др.), животински съставки (мускус, амбра и др.) и синтетични масла. Синтетичният аромат може да създаде по-консистентен ефект от естествените масла, въпреки че много хора все още предпочитат идеята за “истински” аромат.

ФАКТ 5: Две от най-често използваните есенции на цветя са на роза и жасмин. Цветните нотки в аромата карат жените да се чувстват по-женствени и привлекателни, а мъжете ги намират за изключително въздействащи.

ФАКТ 6: Много хора, включително и сред моите приятели, се чувстват напълно голи ако не са се напръскали с парфюм. Парфюмът има способността да засилва увереността ни.

ФАКТ 7: Ако сте вдишали няколко аромата един след друг и сте загубили обояние може да прочистите носа си като вдишате от аромата на кожата на ръката си там, където няма парфюм.

И тъй като парфюмите са толкова въздействащи ето и някои от непреходните сентенции, посветени на тях, които ми доставя истинско удоволствие да чета и препрочитам:

 

“Носете парфюм там, където искатеда бъдете целунати.”

“Парфюмите са чувствата на цветята.”

“Парфюмът на една жена казва за нея повече отколкото почерка й.”

“Парфюмът е ключа към нашите спомени.”

“Щастието е парфюма, който не може да впръскаш върху другите, ако първо не ухаеш на него ти самия.”

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *