Лайфстайл

13 трика да се спасим от напълняване по празниците

Празниците са изключителна възможност да прекараме повече време с любимите ни хора, да се разтоварим от работния стрес и да съберем сили и вдъхновение за всичко, което предстои след тях. Празниците са, обаче, и повод да си позволим повече кулинарни изкушения и мързелуване от обикновено и така да качим излишни килограми. Откакто имам дете, мързелуването отдавна не е опция за мен, но пък покрай всички семейни празнични събирания и излизания с приятели разполагам и с повече възможности да наруша здравословния начин на хранене, който съм избрала да следвам. Затова съм си създала няколко правила, които успешно приложени, гарантират запазване на килограмите, чудесен тонус и форма не само по празниците, но и непосредствено след тях. Ако се опасявате, че е възможно да наддадете килограми докато разтоварвате в юта на домашния комфорт, ето няколко идеи как да избегнете това:

 1. Бъдете активни. Зимата е великолепен сезон за всички почитатели на зимните спортове. Отдайте на заслужена активна почивка, карайки ски или борд в планината. Ако това не е „вашето нещо“ отидете на разходка в парка, направете протяжен следобед с активен преглед на всички бутици в мола, поспортувайте във фитнеса или се отдайте на сутрешна йога и пилатес вкъщи. Моят план за празниците е освен регулярните ми спортни активности да покарам и кънки на лед на Andrew’s square в центъра на града. Не се страхувайте да изпробвате нови активности навън или в спортната зала.
 2. Бъдете избирателни. По празниците около нас гравитират всякакви кулинарни изкушения. За да не попаднем в капана на целодневното похапване е хубаво да скрием от погледа ни всички блюда и да се храним в обичайните за нас часове на деня, а не просто защото на ръка разстояние има коледни сладки, например. Ако сме гладни е хубаво да посягаме към плодове, ядки, зеленчуци, фибри и белтъчини.
 3. Бъдете разумни към порционите. Придържайте се към обичайните количества храна, които стандартно похапвате. Ако пред вас има богат избор на различни храни, сложете в чинията си по мъничко от всичко и изберете по-малка по размер чиния. Често, когато готвим се изкушаваме да опитваме резултатите от усилията ни. Ограничете това опитване до една чаена лъжичка. Ако прекалите с количествата може да се окаже, че не просто сте опитали ястието, което готвите ами направо сте хапнали и цяла порция от него редом с всички останали хранения за деня. Сипвайте си еднократно в чинията, така по-лесно ще регулирате погълнатите количества.
 4. Хранете се „умно“. Има не малко проучвания, които показват, че ако извършваме други активности докато се храним, като например да работим на компютър, да използваме телефона си и др., сме склонни да преядем, тъй като сме достатъчно разсеяни, за да обърнем внимание на количествата храна, които поемаме. Затова е хубаво да се храним на спокойствие, бавно и с наслада към храната, която консумираме. Така ще можем да разпознаем по-лесно сигналите на засищане, които мозъкът ни изпраща. Друга хитрина е да заменим някои от високо калоричните продукти в ястията, които готвим с полезни такива – например вместо захар за десертите може да използваме фурми или кокосова захар, вместо масло може да използваме добре блендиран банан, кокосово масло/паста или гхи. Хубаво е вместо да пържим храната, да я готвим на пара или грил. Вместо течната сметана е желателно да изберем киселото мляко.
 5. Наспивайте се. Липсата на сън е възможно да повиши нивата на хормоните (лептин, грелин, невропептид), които отговарят за глада ни, което неминуемо ще доведе до завишен прием на калории. Освен това метаболизмът също се влошава и ни предразполага да пълнеем.
 6. Носете плато с полезна храна ако сте на гости. Често по празниците храната, която масово се консумира е безкрайно вкусна, но и също толкова вредна. За да бъдем в контрол на нещата, които консумираме докато сме на гости е идейно да занесем плато с нашия здрвословен избор, който да споделим с всички.
 7. Избягвайте преработените храни. Те често съдържат голямо количество захари и вредни мазнини, които освен, че са пагубни за здравето и спомагат пълнеенето. Вместо да купуваме полуфабрикати е за предпочитане да изберем уюта на домашно сготвената храна, с която сме наясно с всички съставки и начин на приготвяне.
 8. Бъдете разумни с десертите. Вместо да опитваме от всичко сладко, което видим нека се насочим само към нещата, които са ни любими. Може да им се насладим като ги хапваме бавно и с внимание към количествата – 1/3 от десерта е напълно достатъчно да захраним сетивата си.
 9. Ограничете течните калории. Понякога съвсем изключваме, че газираните напитки, ликьорите и алкохола като цяло са една голяма енергийна бомба. Те съдържат голямо количество захар и празни калории, които спомагат покачването на килограми. Освен това консумацията на алкохол често пъти ни отваря хапка.
 10. Мерете се често. Ако се мерим поне два пъти седмично по празниците ще сме в контрол на килограмите си и ако се наложи може да прибегнем до мерки преди положението да е излязло от контрол.
 11. Използвайте приятелско рамо. Ще имаме много по-голям успех в поддържането на добри килограми ако имаме приятел, който също е на здравословна вълна и има подобни на нашите цели за поддържане на теглото си. Затова, намерете си „партньор“, на който да разчите в усилията си да се спасите от покачване на килограмите през празниците.
 12. Научете се да казвате НЕ! Волята е като мускул, който става все по-силен ако го използваме често. Празниците не са повод да ядем от всичко. Напротив – те са прекрасен момент да упражним волята си.
 13. Пийте много вода. Особено преди да седнете да се храните. Водата, освен че ни хидратира добре, създава и усещане за ситост, благодарение на което ще поемаме и по-малко калории.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *